Samen sterk

Advocatenkantoor NovaLegal is in de eerste plaats een kantoor gespecialiseerd in het strafrecht. We hebben het dan over strafrecht in de breedste zin des woords. Van een procedure tegen de Staat tot een procedure wegens de zwaarste misdrijven die het strafrecht kent, soms zaken midden in het publieke domein.

Het kantoor staat klaar voor hen die resultaat verwachten. Dit door net een stap meer te zetten en soms bestaande conventies te laten voor wat ze zijn.

NovaLegal behandelt exclusief strafzaken, met een grote aandacht voor de procedurele aspecten van uw dossier en dit los van de schuld of onschuld van de persoon. De burgers dienen zich immers aan regels te houden, maar dan geldt dit minstens zoveel voor de overheid die de burgers vervolgt. We hebben immers te maken met een machtig overheidsapparaat en hoe meer macht, hoe minder willekeur er mag zijn.

De advocaten zien er nauw op toe dat het strafonderzoek regelmatig is verlopen middels een nauwgezette procedurele doorlichting.

De ideologie van NovaLegal is immers dat niemand mag worden onderworpen aan enige vorm van willekeur, deze van de overheid in het bijzonder. Rechts- en dossierkennis vormen de basis van deze aanpak.

Het gaat om strafzaken in al hun vormen vormen: van verkeersovertredingen tot misdrijven inzake verdovende middelen, witwassen, georganiseerde misdaad, cybercriminaliteit, geweldsdelicten, wapendelicten, zedenmisdrijven, gijzeling tot halsmisdrijven (moord, doodslag,…) voor het Hof van Assisen en dit in elke fase van het strafonderzoek: van een gesprek voorafgaandelijk en tijdens het verhoor tot aan de zitting.

Het is steeds de bedoeling de cliënt optimaal bij te staan en het maximaal haalbare resultaat te benaarstigen. Vrijspraak is uiteraard het maximaal haalbare, maar als het wegens de aard van de zaak niet anders kan, wordt er ook alles aan gedaan om een voor u zo goed mogelijke strafmaat/strafsoort te bekomen. Dit kan gaan van een werkstraf tot het naleven van bepaalde voorwaarden. Op deze manier wordt zoveel mogelijk vermeden dat uw dagelijks leven grote hinder zou ondervinden, zoals het voorkomen van verlies van tewerkstelling.

Een zaak die op het eerste gezicht onhaalbaar lijkt, “verdient” een halsstarrige en grensverleggende benadering. Indien mogelijk en als dit in het belang is van de cliënt, kan eventueel een schikking nagestreefd worden teneinde een procedure voor de rechtbank te voorkomen of beëindigen.

Werkelijk alle pistes worden onderzocht, waardoor het kantoor -indien aangewezen- ook werkt met een multidisciplinaire aanpak middels externe deskundigen (toxicologen, psychiaters, psychologen, forensische experts,…).

Immers, in steeds meer strafzaken zijn expertises uit andere takken van essentieel belang, zoals: wetenschappelijke benaderingen (DNA-onderzoek, toxicologie, bloed- of speekselanalyses, ballistiek,…) alsook psychiatrische en psychologische verslaggeving.

Deze niet-juridische aspecten kunnen immers bevorderlijk zijn voor de beëindiging van uw juridisch probleem.

Afspraken op tijd nakomen en een hoog serviceniveau worden hoog in het vaandel gedragen: de cliënt en diens belang staan steeds centraal.

Yen Buytaert

Advocaat

Mr. Yen Buytaert studeerde af met als specialisatie “strafrecht en strafprocesrecht”.

Vervolgens startte hij destijds zijn carrière als advocaat bij een gerenommeerd strafrechtkantoor waarbij hij zich uitsluitend toelegde op strafzaken.

Ook tot op heden behandelt hij exclusief strafzaken, met grote aandacht voor de strafprocedure.

In dat licht beschikt mr. Buytaert dan ook over het “getuigschrift van opleiding in cassatieprocedures in strafzaken” waardoor hij tevens optreedt in strafzaken voor het Hof van Cassatie, zijnde hét Hof dat oordeelt of een veroordeling bijvoorbeeld behept is met onwettigheden/procedurefouten.

Tevens staat hij cliënten bij tijdens politieverhoren en de voorbereiding daarvan.

Het belang van de cliënt is essentieel en mr. Buytaert is hier zeer rechtlijnig in.

Immers, in eerste instantie gaat het niet om wat u al dan niet zou hebben gedaan, maar vooral of dit ook bewezen kan worden én dat de bewijsvoering gebeurt volgens de wet: niet de (eventuele) daad wordt verdedigd, maar degene die daarvan verdacht wordt.

Mr. Buytaert maakt er inderdaad een erezaak van om te komen tegen onterecht overheidsoptreden zoals door de politie en het openbaar ministerie, maar ook rechters dienen zich aan de wet te houden: de procespositie van de rechtszoekende moet worden bepaald door het recht en niet door het oeverloos toestaan van willekeur door de overheid.

Mr. Buytaert heeft reeds jaren zijn eigen strafrechtpraktijk en richtte uiteindelijk het kantoor NovaLegal op samen met mr. Annelien Welvaert.

Mr. Annelien Welvaert studeerde in 2016 met onderscheiding af als Master in de Rechten aan de Univesiteit van Gent.

Gedurende haar opleiding specialiseerde zij zich in het straf(proces)recht en rechten van de mens.

In 2016 trad Mr. Annelien Welvaert toe tot de Brugse balie, op heden balie West-Vlaanderen.

Sedert het begin specialiseert zij zich exclusief in strafzaken.

Dit brengt enerzijds met zich mee dat zij uw dossier inhoudelijk grondig doorlicht en zij zich op gevoelsmatig vlak zeer empathisch opstelt t.a.v. de cliënt, maar anderzijds ook dat zij procedureel een zeer doortastende analyse van uw strafdossier doorvoert.

Mr. Annelien Welvaert is gecertifieerd om verdachten bij te staan tijdens hun eerste verhoor tijdens hun arrestatie (ook “Salduz” genoemd).

Het vermijden van willekeurig optreden door de overheid staat bij dit laatste centraal: uw rechten als verdachte zijn van primordiaal belang en de verdediging ervan is cruciaal.

Mr. Welvaert draagt evenwel ook het menselijk aspect van haar bijstand hoog in het vaandel. Zo is het voor haar van groot belang de cliënt ook op menselijk-emotioneel vlak bij te staan en doorheen de procedure te loodsen.

Zij is niet alleen uw juridisch-technisch raadsman, maar ook uw klankbord voor alle andere vragen en onzekerheden die u ongetwijfeld heeft en die volstrekt normaal zijn wanneer u plots met het machtig gerechtelijk apparaat wordt geconfronteerd.

Talen: Nederlands, Frans, Engels en Italiaans

Annelien Welvaert

Advocaat