Toch internering voor man (34) die politie dreigt neer te schieten, maar met karatetrap gevloerd wordt

Het incident dateert van 3 juli. Wesley V. viel voorbijgangers lastig en zei dat hij gewapend was. Hij spoorde die voorbijgangers aan om de politie te bellen, want de man wou naar eigen zeggen neergeschoten worden door de politie. Eens de eerste patrouille ter plaatse was, gaf hij zich niet over. De politie hield hem onder schot omwille van de mogelijke aanwezigheid van een wapen, wat achteraf niet het geval bleek. Dankzij een karatetrap van een politieman werd zijn rugzak uit zijn handen geschopt. Wesley V. bleek geen onbekende voor het gerecht, integendeel. De man werd al 33 keer aangetroffen in openbare dronkenschap en is al 13 keer veroordeeld. Hij werd aangehouden.

Het parket sleepte de man voor de rechtbank voor het verspreiden van een vals bericht waarin gedreigd wordt met een aanslag. De procureur vorderde de internering. “Volgens de gerechtspsychiater is de man ontoerekeningsvatbaar: niet enkel door een alcoholproblematiek, maar ook door een mentale beperking. Volgens ons is er een oorzakelijk verband tussen zijn geestesstoornis en de feiten”, klonk het. 

Advocaat vangt bot

Maar advocaat Yen Buytaert wou die internering koste wat het kost vermijden. Hij stelde dat een alcoholverslaving de oorzaak is van alle feiten. “Mijn cliënt moet afkicken, residentieel. Alle veroordelingen en arrestaties in het verleden hebben met alcohol te maken.  Hij is niet geestesgestoord. Neem die alcohol weg en voor u zit een normale man”, aldus Yen Buytaert. Maar zijn pleidooi bleek vergeefs. De rechtbank legde dinsdag alsnog de internering op. Wesley V., die tot aan het het vonnis in voorhechtenis zat, moet naar een psychiatrische instelling.

Nieuwsberichten